Andropauza: Projevy, které vás před ní varují jako první

Hladina pohlavních hormonů se s věkem snižuje u obou pohlaví. Změna u mužů ale nemusí být tak zjevná a rychlá jako u žen. I to může být důvodem, proč je ženská menopauza mnohem častějším tématem než mužská andropauza. Přitom i ta si zaslouží naši pozornost. Pokud hovoříme o andropauze, projevy umožňující její včasné rozpoznání a způsoby jejich mírnění jsou klíčové.

Andropauza: Projevy, které vás před ní varují jako první

Dnešní muž chce být i po padesátce jak pracovně, tak společensky dál aktivní. Snižující se hladina testosteronu a s ní související andropauza ho může zpomalit. 

Testosteron začíná mizet už po třicítce

Množství testosteronu v mužském těle výrazně roste v období puberty s tím, že svého vrcholu dosahuje kolem 25 let. Už po třicítce začíná hladina testosteronu klesat, a to přibližně o 1 % ročně. Může to být ale mnohem rychleji – například v případě, že muži nic neříká zdravý životní styl. Klesající hladina tohoto hormonu se neprojeví hned, nejčastěji o sobě dá vědět až kolem padesátky. 

V posledních letech se s nedostatkem testosteronu kvůli špatnému životnímu stylu, kouření, nízké míře pohybu a dlouhodobému stresu setkáváme stále častěji i u čtyřicátníků.

Andropauza: Projevy nemusí hned napovědět

Zatímco některých příznaků si muži a jejich okolí všímá, jiné zůstávají bez povšimnutí a jsou zlehčovány s tím, že příčinou je stárnutí nebo pracovní přetížení. Nedostatek testosteronu přitom negativně ovlivňuje 

  • sexuální funkce;
  • fyzické zdraví;
  • duševní zdraví.

Snižující se hladina testosteronu se nehlásí jen menší chutí na sex a sexuální výkonností. Mezi další projevy patří například únava, snížená výkonnost, ztráta svalové hmoty a vyšší sklon k růstu hmotnosti spojený s ukládáním tuku v oblasti břicha. Výjimkou není ani horší soustředění a nervozita. 

Muži na nízkou hladinu testosteronu reagují velice podobně jako ženy na nízkou hladinu estrogenu. Začnou být tedy citlivější, náladovější a vztahovačnější. Objevit se mohou také sklony k depresím, nespavost a návaly pocení.

Pomoci může příroda – silná trojka

Pokud muž nebo jeho okolí pozorují uvedené příznaky, je čas zbystřit a zaměřit se na způsoby, které je mohou pomoci mírnit. Velkou úlohu hraje životní styl – konkrétně pravidelný pohyb, nekouření, omezená spotřeba alkoholu, psychická pohoda a zdraví jídelníček. U posledního ze jmenovaných nezáleží pouze na množství přijaté energie (které se u mužů nad 50 let snižuje), ale také na jeho složení včetně dostatku bílkovin, vlákniny a vybraných minerálních a dalších látek.

  1. Zinek – zinek je zázračným minerálem, který se v těle podílí na mnoha důležitých procesech. Mimo jiné přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi a k podpoře plodnosti. Muži v andropauze ocení také jeho pozitivní vliv na trávení. Zinek totiž působí příznivě na metabolismus makroživin a mastných kyselin.
  2. Serenoa plazivá – palma latinsky nazývaná Serenoa repens obsahuje látky, které přispívají k fungování reprodukčního systému, a navíc prospívají močové soustavě a fungování prostaty.
  3. Selen – je dalším často opomíjeným minerálem. Selen podporuje tvorbu spermií a nezanedbatelný je také jeho účinek, díky kterému pomáhá tělo chránit před oxidačním stresem a nadbytkem volných radikálů.

Vhodným způsobem jejich doplnění mohou být doplňky stravy.

ProstaXin balení

ProstaXin

Pro ničím nerušený spánek a zdravou prostatu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se

Vyzkoušejte Prostaxin® ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Ivan Shymonyuk, Hostivice

Užívám si života bez omezení

Užívám si života bez omezení

Jiří Wildt, Hostivice

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Jiří Kuneš, Čistá