Co je to andropauza? Týká se všech mužů, nebo ne?

Díky menopauze ví téměř každý něco o tom, že věk ovlivňuje hladinu hormonů – u žen. Ale zatímco o menopauze se běžně hovoří vážně i formou vtipů, o tom, co je to andropauza, se téměř nemluví. Tento stav související s pozvolným úbytkem hormonů u mužů je přitom stejně jako u žen přirozenou součástí stárnutí. O menopauzu se ale v žádném případě nejedná.

Co je to andropauza? Týká se všech mužů, nebo ne?

Andropauza je téma, které patří v naší společnosti k těm tabuizovaným. Přitom správné porozumění toho, co je to andropauza, a informovanost o možnostech ovlivnit hladinu testosteronu u mužů jsou pro zvládnutí tohoto náročného období klíčové. 

Co je to andropauza

Andropauza, někdy nesprávně označovaná jako „mužská menopauza“, je termín používaný k popisu hormonálních změn, k nimž dochází s přibývajícím věkem u mužů. Pokles testosteronu u nich sice začíná už po třicítce, o andropauze ale mluvíme až v případě, kdy se začne změna hormonálních hladin projevovat subjektivními nebo objektivními příznaky. Tedy většinou mezi 50. a 55. rokem. Obecně ale platí, že věk nástupu andropauzy je u mužů velmi individuální a různorodější než u ženské menopauzy. 

Proč andropauza není mužská menopauza

U žen dochází v rámci menopauzy k náhlému poklesu hormonů, když vaječníky přestávají produkovat estrogen a progesteron a dojde k ukončení menstruačního cyklu. 

Ženská menopauza se považuje za potvrzenou, pokud se u ženy 12 měsíců nedostavila menstruace. U mužů takto přesná diagnóza možná není.  

U mužů klesají hormony nepozorovaně desítky let před nástupem andropauzy. Příznaky andropauzy proto bývají méně výrazné. A zatímco u některých mužů mohou být silnější, ti šťastnější o nich ani nevědí. Na rozdíl od žen tedy není možné říci, že andropauza se týká všech mužů. Navíc, i když se u mužů hladina testosteronu snižuje a v souvislosti s tím může docházet k různým projevům a ke snížení plodnosti, neztrácí se tato funkce zcela. 

Andropauza neznamená konec sexuálního života

I v případě, že na sobě pociťujete příznaky andropauzy například v podobě menší chuti na sex a sexuální výkonnosti, únavy, ztráty svalové hmoty nebo sklonu k nárůstu hmotnosti, neznamená to konec. S projevy andropauzy je totiž možné bojovat. Jak?

1. Hurá ven

Že jste unavení a nikam se vám nechce? Pravdou je, že se jedná o začarovaný kruh. Dejte si předsevzetí, že každý den strávíte alespoň jednu hodinu venku – je na vás, zda jízdou na kole, procházkou nebo prací na zahradě. Hlavně pohybem. Uvidíte, že energie vám začne přibývat.

2. Jídelníček pomůže

Příjem některých látek může ovlivnit hladinu testosteronu. Běžně jich na talíři ale nemusíte mít tolik, kolik je potřeba. Pak je čas sáhnout po doplňcích stravy . V těch by neměl chybět například selen, zinek nebo serenoa plazivá. Pestrá strava s dostatkem vitamínů, vlákniny a zdravých tuků by pak měla být i kvůli udržení hmotnosti samozřejmostí. 

3. Cigaretu ani nezapalujte

Kouříte? Pokud se u vás objevily příznaky andropauzy, máte další důvod přestat.

4. A zase ten stres

I u hladiny testosteronu platí, že psychická pohoda hraje svou roli. Protože snížená hladina testosteronu může souviset s nervozitou a podrážděností, je pocit vyrovnanosti o to důležitější.

5. Poraďte se s odborníkem

Pokud patříte k těm, u nichž se projevují příznaky andropauzy silněji, zvažte návštěvu odborníka. Ten vám může změřit hladinu testosteronu a doporučit další vhodné kroky. 


Zdroje:

https://www.cpzp.cz/clanek/1317-0-Andropauza-muzsky-prechod.html

ProstaXin balení

ProstaXin

Pro ničím nerušený spánek a zdravou prostatu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se

Vyzkoušejte Prostaxin® ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Ivan Shymonyuk, Hostivice

Užívám si života bez omezení

Užívám si života bez omezení

Jiří Wildt, Hostivice

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Jiří Kuneš, Čistá