Lykopen v rajčatech: odpověď na to, proč je jíst

Češi rajčata prostě milují. Ročně jich sníme průměrně přes 12 kilogramů, a to nejen těch kupovaných. Pěstujeme je na zahrádkách i balkonech a jejich sazeničky jsou na jaře předmětem směnného obchodu. Ať už rajčata patří do zeleniny, nebo do ovoce (v tomto bodě nemůžete udělat chybu), jedno je jisté. Jsou plné vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek a na našem stole by neměly chybět. Přečtěte si, proč se zaměřit hlavně na lykopen v rajčatech.

Lykopen v rajčatech: odpověď na to, proč je jíst

Lykopen je barvivo, které dodává rajčatům, ale také růžovému grapefruitu, melounu, meruňkám a dalšímu červenému, růžovému a oranžovému ovoci a zelenině jejich zářivé barvy. Tento přírodní pigment patří do skupiny karotenoidů, provitaminů, které organizmus štěpí a mění na aktivní formy vitamínu A. Lykopen se vyskytuje hlavně ve slupce a na povrchu plodů vystavených světlu. Proto je vhodné rajčata neloupat ani před tepelnou úpravou. Jaké mají rajčata vitamíny?

Jak může lykopen pomáhat

Lykopen patří mezi antioxidanty, tedy látky, které pomáhají zmírňovat tak zvaný oxidační stres. Ten v organizmu probíhá na buněčné úrovni a dochází k němu v případě, kdy v našem těle nastane nerovnováha mezi škodlivými volnými radikály a antioxidačními mechanismy neutralizujícími jejich nepříznivý vliv. 

Množství volných radikálů v těle mohou zvýšit kouření, alkohol, toxiny, vysoká hladina cukru v krvi, zánětlivé procesy, ale také všudypřítomné znečištění.

Boloňské špagety i mrkvová polévka

Zatímco některé vitaminy jsou náchylné na vysoké teploty a vaření je tak může znehodnotit, u lykopenu je to právě naopak. 

Využitelnost lykopenu po tepelné úpravě několikanásobně stoupá. 

Jaké recepty plné lykopenu si tedy můžete doma připravit?

  • Boloňské špagety
  • Pizza s tomatovým základem
  • Rajčatová nebo mrkvová polévka
  • Vejce pošírovaná v rajčatové omáčce
  • Chilli (con carne)
  • Vařená mrkev
  • Šípková omáčka
  • Hummus nebo pomazánka z pečených červených paprik
  • Grilovaný grapefruit nebo červený pomeranč se třtinovým cukrem

Při přípravě receptů se nebojte použít tuky. Právě ty jsou podmínkou toho, aby náš organizmus dokázal lykopen využít.

Co jste o rajčatech (ne)věděli

Rajčata jsou z botanického hlediska ovocem, z kulinářského pak zeleninou. V tomto názoru se liší i oficiální soudní rozsudky.

  • V České republice sní každý průměrně 12,6 kg rajčat za rok.
  • Nejvíce rajčat se vypěstuje v Číně.
  • Název v angličtině (tomatoes) pochází z aztéckého slova „tomatl“. Právě v Jižní a Střední Americe rostla rajčata původně divoce a v Americe se dosud jedná o trvalky, ne jednoletky.
  • Rajčata jsou bohatá na vitaminy a minerály, přitom mají nízký obsah kalorií.


Zdroj informací:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170457/nutrients

https://bezpecnostpotravin.cz/lykopen-a-tomatin-v-rajcatech/

https://www.czso.cz/csu/czso/na-jednoho-obyvatele-pripadlo-loni-v-prumeru-vice-mlecnych-vyrobku-masa-ovoce-a-zeleniny

https://www.nzip.cz/clanek/1020-rajcata

ProstaXin balení

ProstaXin

Pro ničím nerušený spánek a zdravou prostatu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se

Vyzkoušejte Prostaxin® ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Ivan Shymonyuk, Hostivice

Užívám si života bez omezení

Užívám si života bez omezení

Jiří Wildt, Hostivice

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Jiří Kuneš, Čistá