Trápí vás časté močení v noci? Jaké mohou být další důvody neklidného spánku?

Pokud vypijete večer před spaním litr tekutin, je v pořádku, že vás probudí potřeba dojít si na toaletu. Nutkání k častému močení v noci ale může mít i jiné příčiny. Navíc nemusí být jediným důvodem, proč se bez přerušovaného spánku nedočkáte rána.

Trápí vás časté močení v noci? Jaké mohou být další důvody neklidného spánku?

Kvalitu nočního odpočinku může ovlivnit celá řada faktorů. Hluboký spánek je přitom důležitý pro regeneraci organizmu i ukládání informací do dlouhodobé paměti. Jeho nedostatek se může podílet na zhoršené koncentraci a ovlivňovat celkovou psychickou pohodu.

Časté močení v noci může mít několik příčin

Pro naše tělo je přirozený ranní pitný režim. Pokud ale ráno a přes den není na pití čas, organizmus se o tekutiny přihlásí v klidnějším večerním období, kdy mu budeme spíše věnovat pozornost. Na vině častého močení ale mohou být i závažnější zdravotní komplikace související s močovým měchýřem a prostatou, mužským pohlavním orgánem nacházejícím se v oblasti pánve pod močovým měchýřem. Proto je vhodné kontaktovat při dlouhodobém častém močení v noci odborníka. 

Příliš vysoká teplota organizmu

Teplota středu těla by měla v průběhu spánku klesnout o 1 až 2 °C. Lidský organizmus v tom přitom není ničím zvláštní – tento mechanismus funguje u všech savců. Pokud k poklesu teploty nedojde, může to mít vliv na kvalitu spánku. Způsobit vyšší teplotu organizmu mohou nejen tropická noc nebo teplá přikrývka, ale také alkohol, kofeinové nápoje nebo příliš mnoho jídla před spaním a následné trávení zrychlující metabolizmus.

Následky psychického napětí

Psychické napětí přes den může ovlivňovat stav organizmu ještě o mnoho hodin později. Pokud je i ve večerních hodinách stále aktivní tak zvaná hypothalamo-hypofýzo-nadledvinková osa, hladina hlavního stresového hormonu, kortizolu, může být v ranních hodinách příliš vysoká a může dojít k narušení přirozeného spánkového cyklu.

Vracející se potrava

Kouření, příliš velká večeře, konzumace kořeněných, kyselých a tučných jídel, pití alkoholu nebo sycených nápojů může vést k tomu, že v poloze vleže začne docházet k proudění potravy a žaludečních kyselin do jícnu. Kyselost v průběhu noci pomalu roste, dokud nedojde k přerušení spánku. 

Tipy pro klidnější spánek

  • Omezte večer příjem tekutin a močopudných potravin, jako jsou například vodní meloun, okurky nebo rajčata. Jejich konzumace ovlivňuje časté močení v noci.
  • Než jdete spát, navštivte toaletu.
  • Již naše babičky říkaly: „Večeři dej nepříteli.“ Večeře je důležitou součástí příjmu energie, je ale vhodné volit odlehčenější potraviny a jíst s dostatečným předstihem před ulehnutím do postele.
  • Chladnější teplota v ložnici pomáhá omezovat noční pocení a příliš vysoké zahřátí organizmu. Proto přizpůsobte sílu pokrývky a teplotu v místnosti aktuálnímu ročnímu období.
  • Pozor dejte na používání mobilních zařízení před spaním. Modré světlo může ovlivnit cirkadiánní rytmus.


Zdroje:

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/6125

ProstaXin balení

ProstaXin

Pro ničím nerušený spánek a zdravou prostatu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se

Vyzkoušejte Prostaxin® ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Ivan Shymonyuk, Hostivice

Užívám si života bez omezení

Užívám si života bez omezení

Jiří Wildt, Hostivice

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Jiří Kuneš, Čistá